Luteina – dla zdrowia naszych oczu
Luteina to żółty barwnik ksantofilowy, który odgrywa istotną rolę w naszym organizmie – działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest też silnym antyoksydantem. Najwięcej luteiny gromadzi się w plamce żółtej – strukturze oka odpowiedzialnej za widzenie barw i ostrość obrazu.
Rola luteiny i zeaksantyny w diecie
Organizm ludzki nie wytwarza luteiny, dlatego należy dostarczyć ją wraz z dietą lub w postaci suplementacji. Po wchłonięciu przez organizm luteina gromadzi się głównie w plamce żółtej oraz w siatkówce – chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami.
Zeaksantyna to drugi obok luteiny karotenoid znajdujący się w centralnej części siatkówki oka. Substancja ta nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami, ale również przed szkodliwym dla oczu działaniem fal światła niebieskiego.
Czy wiesz, że luteina i zeaksantyna są syntetyzowane wyłącznie przez rośliny? Są rozpuszczalne w tłuszczach – tłuszcz jest potrzebny do ich efektywnego wchłaniania w jelicie cienkim. Dlatego też produkty będące źródłem luteiny i zeaksantyny powinny być spożywane z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Ponadto przyswajanie luteiny i zeaksantyny jest ułatwione przez należyte rozdrobnienie pokarmu (dokładne żucie) i gotowanie potraw.
Odpowiednia suplementacja
Warto także wprowadzić suplementację diety – bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz karotenoidy (luteinę i zeaksantynę)[1].
Idealne połączenie luteiny i zeaksantyny to proporcje 5:1[2]. Takie połączenie zawiera Lutezan Omega 3. To suplement diety, który oprócz specjalnie dobranej kompozycji karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), zawiera witaminy oraz minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, w tym również narządu wzroku.
Skład Lutezan Omega 3, to:
-Luteina i zeaksantyna, które są ważnymi karotenoidami wchodzącymi w skład barwnika plamki żółtej,
-Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy Omega 3 (EPA i DHA) występujące w siatkówce oka. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia (korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 250 mg DHA dziennie),
-Witamina C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w regeneracji zredukowanej formy witaminy E oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
-Witamina E, która pomaga w ochronie komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników tlenowych,
-Cynk pomagający w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
-Selen wspomagający procesy antyoksydacyjne w komórkach,
-Miedź, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
[1] Szostak B. W., Szostak-Węgierek D., Wyżywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej, Przegląd Lekarski 2008/65/6,
[2]2. Stankiewicz A.: Suplementacja diety w zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem. Fakty, mity i zagrożenia. Część I. Przegląd Okulistyczny 2015. nr 2/2015
* wg Pharma Expert, dane OMNIBUS – średnia cena dla pacjenta z okresu 01-08.2016